Home / Berita Bola / Pochettino: Ada Tuntutan Untuk Memenangi Trofi Demi Menjaga Para Pemain Kunci

Pochettino: Ada Tuntutan Untuk Memenangi Trofi Demi Menjaga Para Pemain Kunci

Pochettino: Ada Tuntutan Untuk Memenangi Trofi Demi Menjaga Para Pemain Kunci – Mauricio Pochettino sudah sempat di tanya bagaimana mungkin pemain bertahan bila Tottenham Hotspur tidak masuk Liga Champions. Sekarang, pertanyaan berubah ke trofi.

Tottenham alami penambahan cepat dibawah bimbingan Pochettino semenjak 2014. Club asal London Utara itu telah tiga musim berturut-turut masuk empat besar Premier League serta mengambil sisi di Liga Champions.

Walau perform selalu bertambah, Tottenham bimbingan Pochettino belumlah sekalinya mengusung trofi.

Trofi paling akhir yang dimenangi Tottenham ialah Piala Liga Inggris pada 2007/2008. Musim ini Tottenham telah tersisih di kejuaraan Piala Liga, akan tetapi masih tetap dapat memenangkan Piala FA, Liga Champions, serta Premier League.

Pochettino memberikan indikasi jika keadaan yang ia alami sekarang ini telah beralih. Ada tuntutan untuk memenangkan trofi untuk mengawasi beberapa pemain kuncinya.

“Saya ingat saat datang di sini, (beberapa orang menanyakan), ‘Jika kami tidak bermain untuk Liga Champions atau kami tidak sampai Liga Champions, bagaimana kami akan menjaga pemain terunggul kami?'” Kata Pochettino seperti diambil dari Four Four Two.

“Saat ini pertanyaannya ialah, ‘Jika kami tidak memenangkan titel, bagaimana kami akan menjaga pemain terunggul kami?'” sambungnya.

About admin